ဖားစားသူေတြ သတိထား
ေတာင္ကိုရီးယား လူမ်ိဳး တေယာက္ ဖားျပဳပ္သား စားၿပီး အဆိပ္သင့္လို႔ အသက္ ေသဆံုးသြားခဲ့ပါတယ္။
ေတာင္ကိုရီးယား ရဲတပ္ဖြဲ႕ရဲ႕ ေသာၾကာေန႔က ထုတ္ျပန္ခ်က္မွာ ေသဆံုးသူဟာ မတ္လတုန္းက Daejeon ၿမိဳ႕နားက ေရေလွာင္ကန္ တခုမွာ ဖား ၅ ေကာင္ကို ဖမ္းမိခဲ့တဲ့ အမ်ိဳးသား အုပ္စု ထဲကလို႔ ဆိုပါတယ္။
သူတို႔ဟာ ဖမ္းမိတဲ့ ဖားေတြကို လူစားသံုးလို႔ ေဘးမျဖစ္တဲ့ ဖား အမ်ိဳးအစားလို႔ ထင္ၿပီး ေနာက္ ရက္အနည္းငယ္ အၾကာ စားေသာက္ဆိုင္ တဆိုင္မွာ ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ခဲ့ၾကပါတယ္။
အဲဒီမွာ အသက္ ၅၇ ႏွစ္ အရြယ္ ေသဆံုးသြားသူ အမ်ိဳးသားဟာ စားၿပီးၿပီးခ်င္း ပ်ိဳ႕အန္လာလို႔ ေဆးရံု ေျပးခဲ့ရၿပီး ေနာက္ေန႔ မနက္မွာ အသက္ဆံုးရံႈးသြားခဲ့ရတာပါ။
အတူ စားခဲ့ၾကတဲ့ အျခား လူေတြလည္း အလားတူ ေရာဂါလကၡဏာေတြ ခံစားခဲ့ရေပမယ့္ အသက္ေသဆံုးရတဲ့ အထိေတာ့ မျဖစ္ခဲ့ပါဘူး။
သူတို႔ဟာ ဘယ္လို ဖားျပဳပ္ အမ်ိဳးအစားကို စားခဲ့သလဲ ဆိုတာ အေသအခ်ာ မသိေသးေပမယ့္ ဖားျပဳပ္ညိဳႀကီးတမ်ိဳး ျဖစ္တဲ့ Cane Toad ဆိုရင္ လူ႔ အသက္ကို အႏၱရာယ္ ျဖစ္ေစတဲ့ အဆိပ္ဓာတ္တမ်ိဳးကို အေရျပားကတဆင့္ ထုတ္ႏိုင္စြမ္းပါတယ္။
ဖားျပဳပ္ မ်ိဳးကြဲ တခ်ိဳ႕ဟာ သူတို႔ အႏၱရာယ္က်ေရာက္ၿပီလို႔ သဘာဝ အသိနဲ႔ သိခ်ိန္မွာ အလိုအေလ်ာက္ အဆိပ္ဓာတ္ တမ်ိဳးကို ထုတ္ေလ့ရွိပါတယ္။
အဆိပ္ရွိ ဖားျပဳပ္မ်ိဳးေတြမွာ ေတြ႕ရေလ့ရွိတဲ့ ဘူဖိုတနင္ (Bufotenin) ဓာတုဓာတ္တမ်ိဳးကို သူတို႔ စားခဲ့တဲ့ အစားအစာ အက်န္ေတြထဲမွာ ေတြ႕ရတယ္လို႔ ရဲတပ္ဖြဲ႕က ေျပာပါတယ္။ ဒီဓာတ္ဟာ ပမာဏမ်ားမ်ား စားသံုးမိရင္ အသက္ ဆံုးရံႈးတတ္ပါတယ္။
ေတာင္ကိုရီးယားရဲ႕ တခ်ိဳ႕ ေက်းလက္ေဒသေတြမွာ အသားစား ဖားႀကီးမ်ိဳး ျဖစ္တဲ့ Bullfrog လို ဖားမ်ိဳးကို ထူးျခားဟင္းလ်ာအျဖစ္ စားေလ့ရွိၾကတယ္လို႔ ဘီီဘီစီရဲ႕ ေတာင္ကိုရီးယား ႏိုင္ငံဆိုင္ရာ သတင္းေထာက္ စတီဖင္ အဲဗန္က ဆိုပါတယ္။
ျမန္မာျပည္မွာေကာ လူကို ဥပဒ္ေဘး မျဖစ္ေစဘဲ ဘယ္လို ဖားအမ်ိဳးအစားေတြကို စားၾကေလ့ရွိပါသလဲ၊ ဘီဘီစီပရိသတ္ရဲ႕ အေတြ႕အၾကံဳနဲ႔ ဗဟုသုတေတြ အမ်ားကို ေဝငွႏိုင္ဖို႔ ေအာက္မွာ မွတ္ခ်က္ျပဳေပးၾကပါဦးေနာ္။
ဘီဘီစီျမန္မာပိုင္း
BBC Burmese
https://www.facebook.com/bbcburmese
ေတာင္ကိုရီးယား ရဲတပ္ဖြဲ႕ရဲ႕ ေသာၾကာေန႔က ထုတ္ျပန္ခ်က္မွာ ေသဆံုးသူဟာ မတ္လတုန္းက Daejeon ၿမိဳ႕နားက ေရေလွာင္ကန္ တခုမွာ ဖား ၅ ေကာင္ကို ဖမ္းမိခဲ့တဲ့ အမ်ိဳးသား အုပ္စု ထဲကလို႔ ဆိုပါတယ္။
သူတို႔ဟာ ဖမ္းမိတဲ့ ဖားေတြကို လူစားသံုးလို႔ ေဘးမျဖစ္တဲ့ ဖား အမ်ိဳးအစားလို႔ ထင္ၿပီး ေနာက္ ရက္အနည္းငယ္ အၾကာ စားေသာက္ဆိုင္ တဆိုင္မွာ ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ခဲ့ၾကပါတယ္။
အဲဒီမွာ အသက္ ၅၇ ႏွစ္ အရြယ္ ေသဆံုးသြားသူ အမ်ိဳးသားဟာ စားၿပီးၿပီးခ်င္း ပ်ိဳ႕အန္လာလို႔ ေဆးရံု ေျပးခဲ့ရၿပီး ေနာက္ေန႔ မနက္မွာ အသက္ဆံုးရံႈးသြားခဲ့ရတာပါ။
အတူ စားခဲ့ၾကတဲ့ အျခား လူေတြလည္း အလားတူ ေရာဂါလကၡဏာေတြ ခံစားခဲ့ရေပမယ့္ အသက္ေသဆံုးရတဲ့ အထိေတာ့ မျဖစ္ခဲ့ပါဘူး။
သူတို႔ဟာ ဘယ္လို ဖားျပဳပ္ အမ်ိဳးအစားကို စားခဲ့သလဲ ဆိုတာ အေသအခ်ာ မသိေသးေပမယ့္ ဖားျပဳပ္ညိဳႀကီးတမ်ိဳး ျဖစ္တဲ့ Cane Toad ဆိုရင္ လူ႔ အသက္ကို အႏၱရာယ္ ျဖစ္ေစတဲ့ အဆိပ္ဓာတ္တမ်ိဳးကို အေရျပားကတဆင့္ ထုတ္ႏိုင္စြမ္းပါတယ္။
ဖားျပဳပ္ မ်ိဳးကြဲ တခ်ိဳ႕ဟာ သူတို႔ အႏၱရာယ္က်ေရာက္ၿပီလို႔ သဘာဝ အသိနဲ႔ သိခ်ိန္မွာ အလိုအေလ်ာက္ အဆိပ္ဓာတ္ တမ်ိဳးကို ထုတ္ေလ့ရွိပါတယ္။
အဆိပ္ရွိ ဖားျပဳပ္မ်ိဳးေတြမွာ ေတြ႕ရေလ့ရွိတဲ့ ဘူဖိုတနင္ (Bufotenin) ဓာတုဓာတ္တမ်ိဳးကို သူတို႔ စားခဲ့တဲ့ အစားအစာ အက်န္ေတြထဲမွာ ေတြ႕ရတယ္လို႔ ရဲတပ္ဖြဲ႕က ေျပာပါတယ္။ ဒီဓာတ္ဟာ ပမာဏမ်ားမ်ား စားသံုးမိရင္ အသက္ ဆံုးရံႈးတတ္ပါတယ္။
ေတာင္ကိုရီးယားရဲ႕ တခ်ိဳ႕ ေက်းလက္ေဒသေတြမွာ အသားစား ဖားႀကီးမ်ိဳး ျဖစ္တဲ့ Bullfrog လို ဖားမ်ိဳးကို ထူးျခားဟင္းလ်ာအျဖစ္ စားေလ့ရွိၾကတယ္လို႔ ဘီီဘီစီရဲ႕ ေတာင္ကိုရီးယား ႏိုင္ငံဆိုင္ရာ သတင္းေထာက္ စတီဖင္ အဲဗန္က ဆိုပါတယ္။
ျမန္မာျပည္မွာေကာ လူကို ဥပဒ္ေဘး မျဖစ္ေစဘဲ ဘယ္လို ဖားအမ်ိဳးအစားေတြကို စားၾကေလ့ရွိပါသလဲ၊ ဘီဘီစီပရိသတ္ရဲ႕ အေတြ႕အၾကံဳနဲ႔ ဗဟုသုတေတြ အမ်ားကို ေဝငွႏိုင္ဖို႔ ေအာက္မွာ မွတ္ခ်က္ျပဳေပးၾကပါဦးေနာ္။
ဘီဘီစီျမန္မာပိုင္း
BBC Burmese
https://www.facebook.com/bbcburmese
No comments: